15 jul. Viatjar sense assegurança pot sortir car
El que no cobreix la Targeta Sanitària Europea
Cura en viatjar! La sanitat de molts països europeus inclou copagament o reemborsament que s’aplicaran també a turistes.
Per a cobrir-se en cas de problemes mèdics, existeix la Targeta Sanitària Europea. Als països de la UE i adherits al tractat Schengen, el document dona dret a rebre atenció mèdica pública en les mateixes condicions que els habitants del país en el qual es troba. Cal tenir en compte aquest últim punt a l’hora de sortir de viatge, ja que molts països del nostre entorn utilitzen un model de copagament o reemborsament que s’aplicarà en cas que un turista espanyol necessiti utilitzar la seva assistència sanitària.
Abans de sortir de viatge és molt important informar-se del tipus d’assistència mèdica que hi ha al país de destinació per a evitar sorpreses desagradables. Aquesta informació es pot trobar en la web del Ministeri d’Afers exteriors d’Espanya i en el portal de la UE sobre les condicions d’ús de la Targeta Sanitària Europea.
Què és el copagament?
El copagament consisteix en el fet que una part de la despesa, encara que sigui mínima, va a compte del ciutadà. A Espanya s’aplica en les receptes de medicaments, però altres països ho apliquen també a altres nivells. A Alemanya, l’ingrés en hospital té copagament. A Portugal, ho tenen tant l’Atenció Primària com les Urgències, encara que més del 60% de la població estigui exempta. França, Irlanda, Àustria, Eslovènia o Suècia, a més d’en aquests casos, ho inclouen en els ingressos hospitalaris i en les proves de laboratori.
Què és el reemborsament?
A la Unió Europea conviuen dos models sanitaris diferents. Alguns països utilitzen un sistema semblant a Espanya, en el qual és el govern el que gestiona la sanitat directament. Uns altres, no obstant això, tenen l’anomenat model Bismarck, en el qual són empreses privades les que gestionen els serveis mèdics a través d’assegurances socials.
Si es viatja a un país amb model sanitari Bismarck, com Bèlgica, Alemanya, França, Holanda o Grècia, el viatger haurà de fer-se càrrec de l’import en el mateix moment de l’atenció mèdica i després demanar el reemborsament. Encara que es reintegri la part que sí que cobreix el copagament a posteriori, és evident el perjudici econòmic que tindrà la persona que està de vacances i que no tenia previst aquest desemborsament.
En referència a la Targeta, la pròpia Comissió Europea recorda en la seva pàgina web que aquesta no és una alternativa a l’assegurança de viatge, perquè no cobreix l’assistència sanitària privada ni moltes altres garanties. A més d’eliminar copagaments i la necessitat de reemborsament, les assegurances inclouen cobertures essencials com la repatriació al país d’origen de ferits, malalts o morts o les despeses d’anul·lació de viatge que en cap cas estan contemplats en la Targeta Sanitària Europea.
- Exemples que la Targeta Sanitària Europea(TSE) no cobreix:
1. Tens un accident greu de cotxe a Alemanya i necessites ser repatriat a Espanya, ja sigui en un avió civil o medicalitzat (uns 30.000€), la TSE no es faria càrrec d’aquest servei i tindries que pagar-ho de la teva butxaca.
2. Costos de repatriació en cas de defunció
Sorry, the comment form is closed at this time.